Jak se měří spotřeba elektřiny?

Elektrickou práci můžeme měřit přímo nebo nepřímo. Při nepřímém měření užijeme např. wattmetr, pomocí něhož zjistíme výkon spotřebiče(ů). Pak se zjistí stopkami celková doma odběru el. energie. Součin výkonu a času je elektrická práce v kWh nebo Ws či joulech:
(W = P . t). 1 kWh = 1000 Wh = 3600000 Ws = 3600000 J
To by však pro praktické měření spotřeby v domácnostech bylo velmi nepraktické a proto se používá měření přímé.

K přímému měření se používají elektroměry. Elektroměr je elektrický měřicí přístroj, který měří množství odebrané elektrické energie. Obvykle bývá instalován distributorem elektrické energie u jeho odběratelů a na jeho základě probíhá stanovení a vyúčtování spotřebované elektrické energie.
Elektroměr
Elektromechanický elektroměr (indukční soustava)

Elektroměr

Elektroměr digitální 

Elektroměr

Netradiční typ elektroměru používaný např. v Americe
Pokud Vás více zajímají elektroměry a měření spotřeby elektrické energie, doporučuji navštívit web společnosti ČEZ - Průvodce elektroměry společnosti ČEZ.


Aby distributoři elektrické energie zohlednili odebírání elektrické energie v době, kdy je v síti její přebytek (tj. převážně v noci) nebo naopak v době energetických špiček, účtují pro tato období různé sazby (tj. ceny za jednu kWh). Aby mohli měřit množství odebrané energie v těchto obdobích zvlášť, vyrábí se tzv. vícesazbové elektroměry.

V minulých dobách byla příslušná časová období stanovena pevně a elektroměr byl vybaven hodinami, které přepínaly měření pro jednotlivá období. Dnes jsou elektroměry ovládány prostřednictvím HDO (tj. dálkově), což je mnohem flexibilnější. Dříve byly využívány samostatné přijímače HDO (krabička instalovaná na rozvodné desce či v rozvaděči obvykle poblíž elektroměru), avšak u elektroměrů nových typů, je přijímač HDO jejich součástí.